Vävbloggen

Vävbloggen

Om vår vävblogg

Här kommer våra medlemmar dela med sig av sina väverfarenheter!

Uppsala Vävare på Kulturnatten

Ny vävföreningPosted by Peter S Mon, September 16, 2013 14:52:27
Uppsala vävare medverkade på Kulturnatten i Uppsala i lördags, den 14 september. Vi hade eget tält i Stadsträdgården och visade prov på vår verksamhet. Både i form av färdiga föremål, vävprover och prova-på-vävning.
Stort tack till alla som kom förbi, ställde frågor, vävde och pratade en stund med oss. Vi hoppas att ni hade lika roligt som vi hade!


Min första väv

Ny vävföreningPosted by Peter S Mon, March 18, 2013 16:59:48

Min första väv någonsin blev en matta, som inte blev en matta.

Som helt ny nybörjare var det på förhand givet vad jag skulle göra som första projekt. Tuskaft för det var enkelt, mattvarp för det var tåligt. Sedan fick jag välja trasor eller stränggarn. Valet landade på stränggarn för att komma bort från det rustika intryck som trasmattor ger.

Jag hade tänkt mig en liten matta innanför dörren på landet, i varma färger. När det gick upp för mig att antal färger för stränggarn var något begränsat fick jag bli kreativ istället.

http://www.borgsvavgarner.se/product.asp?cat=14&art=55

Jag bestämde mig för vinröd 238, svart 18 och beige 505 (Du vet att den är råååsa, va?, sa Ingegerd) och skred till verket.

Det stora pappret visar hur jag försökte klippa och klistra med färgproverna i ett bildbehandlingsprogram. Det var inte så lätt och blev inte så bra. Men jag fick en aning om hur färgerna fungerade ihop.

Det understa pappret visar hur jag försökte slumpa fram en randning genom att slå med en tärning. 1= smal svart rand, 2= mellanbred svart rand, 3= mellanbred råååsa rand, 4= bred råååsa rand, 5= mellanbred vinröd rand och 6= vinröd bred rand. Resultatet blev inte sådär jätteimponerande. Jag tyckte inte heller det kom fram några randningar som var värda att bygga vidare på.

Mellanpappret visar hur jag försökte bygga upp en symmetrisk randning (till vänster med en plockad bård i "fuskrosengång"). Det ville sig inte riktigt tills jag kom på att jag skulle göra en tonad matta. Tack till Per Holmberg som på Huvudsta tunnelbanestation visat hur man gör en toning i tre färger.

http://www.stockholmbypixels.com/2009_05_01_archive.html

Sagt och gjort. Skred till verket och satte upp min väv. Men på provväven ville jag pröva en massa annat än att väva blockränder...

Först en liten blockrand iallafall. Sedan ett försök att tona mellan svart och vinrött och se om man kunde få en längsrandig effekt av att byta färg i varannat inslag. Någon längsgående randning kunde inte jag upptäcka, tyvärr. Men man måste ju prova! Och sist provade jag den plockade fusk-rosengång-bården. I ett trampat skäl lyfte jag varannan så att det blev en 3+1-båge. Den ljusa i mitten satte jag motsatt och så en till svart. Ganska enkelt och inte så tokigt ändå.

Sedan vidtog vävningen av själva mattan. En avdragen varptråd och en missad blocklängd får man väl skylla på nybörjarotur, men i övrigt blev jag mycket nöjd med resultatet. På med mattkantband istället för frans och sedan iväg till landet? Icke! Den här fick paradplats i hemmet och tronar nu som stolöverdrag i hallen. Nöjd? Mycket!